· 

Afgan Kızı

 

 

Onun bir keskin bakışı Afgan halkının kaderinin sembolü oldu…

Yayın dünyasının en popüler fotoğraf ünvanına sahip olan bu kareyi eminim birçoğunuz hatırlıyordur. Ben ilk gördüğümde henüz çocuktum, ama bu kızın o keskin bakışını hiç hafızamdan silemedim.

National Geographic Dergisinin 1985 Haziran sayısına kapak olup, tüm dünyada ün kazanan bu kızın ismi Sharbat Gula’dır.

Kimliği henüz 2002 yılına kadar belli olmayan Sharbat, 1972 yılında Sovyetler Birliği ve Afganistan Savaşı sırasında öksüz kalır ve 1984’de Pakistan’da bulunduğu mülteci kampında National Geographic fotoğrafçısı Steve McCurry’nin dikkatini çeker. “Afghan Girl” ismini verdiği kızın fotoğrafını çeker ve savaşın izlerini adeta gözlerinde taşıyan bu yetim kızın fotoğrafı hızla tüm dünyaya yayılır.

O derin, hüzünlü, biraz korku dolu, ama diğer taraftan da güzel, güçlü ve onurlu bakan yeşil gözleri ile National Geographic dergisinin 114 yıllık tarihinin en çok satılan sayısına kapak olduğunda, bundan ne halkı ne de onun haberi vardı.

Steve McCurry, 17 sene sonra bu kıza tekrar ulaştığında (savaştan dolayı daha evvelden ulaşmaya çalışmış ve başarılı olamamış), 30 yaşında, evli, 3 kız çocuğunun annesi, fakir, yorgun ve yine savaşın izlerini gözlerinde taşıyan bir Sharbat Gula bulur ve tek değişmeyen, o herkesin hafızasına kazılmış keskin bakan, parlak ve yeşil gözleridir…

Sharbat, verdiği hayat mücadelesinin sertliğini yansıtan, derin ve bizlere bin bir hikâye anlatan o manalı bakan gözlerle çıkar tekrar karşımıza. 30 yaşına rağmen çok yaşlı ve yorgun görünen Sharbat, savaşın acımasızlığını bir kez daha gözlerimizin önüne serer (fotoğrafta eski ve yeni hali) ve yazı sonuna kısa hikâyesi.

Bir fotoğraf bazen bin sözden daha etkilidir. Sharbat Gula‘nın bu meşhur fotoğrafı hiç şüphesiz onlardan bir tanesi.

Onun gibi savaşın izlerini yüreklerinde taşıyan nice nice insanlara selam olsun…

 

Arzu Şen

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0