· 

Yılmaz Özdil'in "Tarihin en namuslu cevabına" cevap!

Günlerdir susuyorum, izliyorum ve tüm cephelerden gelen yorumları ve Yılmaz Özdil'in kendisini savunduğu köşe yazılarını okuyorum. Açıkçası bu yaygaradan sonra bende fikrimi belirtmek istedim.

 

Bu kitabı bir günde okudum, sitemde (kütüphanem bölümünde) reklamını yaptım, çevremde dağıttım ve kitaba övgüler yağdırdım. Ancak gerçek bir Atatürkçü ve Atatürk ile ilgili yüze yakın kitap okumuş biri olarak, bu ''Limited Edition'' satışını doğru bulmayan taraftan olduğumu belirtmek isterim. Yılmaz Özdil'i savunanlar kendilerini daha üstün zekalı sanıyorlar galiba. Ülkemizde maalesef ''senden yana olmayana saldır'' mekanizması ile hareket edildiği için, pek şaşırmıyorum. İnsan yeri geliyor en sevdiklerini eleştiriyor ve bu, onları sevmediğimiz anlamına gelmez. İnsan eleştiriye açık olmalı...

 

Öncelikle şunu belirterek konuya girmek istiyorum: Kitap şu an 25 bin TL ye internet sitelerinde satışa sunuldu!

Kitabı 2500 TL ye alanlar işi ticarete döktü bile. Bu ülkede bu zihniyet varken, Yılmaz Özdil LİMİTED EDİTİON kitabını ''Atatürk'e layık olmak'' sanıyor. 

 

Atatürk'e pahalı kitap ile layık olunmaz, onun fikirlerini benimseyerek ve koruyarak layık olunur!

 

Şimdi Yılmaz Özdil'e bir kaç soru sormak istiyorum:

 

1. 2500 TL ye sunduğun bu kitabı Atatürk ne kadar onaylardı?

 

2. Ülke ekonomik krizin doruğundayken, asgari ücret bile bu kitap fiyatının altındayken, bu kitabı bu dönemde satışa sunman ne kadar mantıklı?

 

3. Madem Atatürk böyle özel baskıya layıktı, neden kendi kaleminden yazdığı NUTUK'u özel baskıya sunmadın da, kendi kitabını sundun (kendi reklamını yapmıyorsun ya hani)?

 

4. Kendi kitabını Atatürk'ün NUTUK kitabından daha mı üstün tutuyorsun?

 

5. Özel baskının üzerinde kendi adın yazmadığını söylüyorsun, ancak bu kitabı kimin yazdığını zaten cümle alem biliyor. Bu şekilde kendi kitabının reklamını ATATÜRK'ü KULLANARAK yapmış olmuyor musun? 

 

6. Madem 1881 adet sattın, neden 2500 TL yerine 1938 TL ye satmadın (yapmışken tam yapaydın hani)?

 

7. Peki din tüccarlarını eleştiren SEN, kendinin ne yaptığını sanıyorsun?

 

8. Diğer Atatürk biyografisi yazarları senden daha mı az Atatürkçü, üstüne basa basa ''Bugüne kadar Atatürk'e dair özel baskı kitap yayınlanmadı'' deyip duruyorsun (kısmen bu konuya hayatlarını adamış ve yüzlerce kitabı devirip, bunları kitaplarında kaynak olarak vermiş insanlar var. Kitabında kaynak bile olmadığı için vurgulamak istedim! İsteselerdi onlarda ''kapitalist bir zihniyetle'' kitabın özel serisini yayınlayıp kahramanlık taslarlardı)?

 

9. ''1881'' başlıklı, kibir kokan, kendini savunduğun köşe yazında; ''Otomobil efsanesi Ferrari'nin kitabı 30 bin TL, Moda ikonu Valentino'nun kitabı 12 TL, Marilyn Monroe'nun kitabı 6 bin TL'' olduğunu yazmışsın ve bu listeyi de böyle uzatmışsın. Yetmedi ''Padişahlara prestij kitap yapınca sorun yok, Atatürk için çaba harcayınca ''istismar'' öyle mi?'' demişsin. Sence dünyanın taktir ettiği büyük devlet adamı Atatürk bu insanlarla kıyaslanabilir mi ve o kitaplar var diye kendini aklamak girişimi komik olmamış mı (ayrıca o kitapların varlığından bile bir çok insanın haberi yok, konuyu dağıtmanın da bir alemi yok)?

 

10. Tekrar ''1881'' başlıklı köşe yazında; ''Mustafa Kemal çıktı, çocuk versiyonu çıktı, koleksiyon versiyonu yarın sabah çıkıyor, Sırada, ilköğretim versiyonu, İngilizce, Almanca, Rusça, Çince, Arapça, Azerbaycan Türkçesi versiyonu var, belgeseli var. 2019 yılı boyunca, aralıksız, adım adım gelecek. Oratoryosu yapılacak. Çocuk Tiyatrosu yapılacak'' demişsin. Şimdi sana soruyorum: Kitabın çok sattı diye neden bu kibir? Sadece senin sayende mi dünya Atatürk'ü tanıyacak? Bence yırtınmana gerek yoktu, çünkü dünya Atatürk'ü zaten 100 yıldır tanıyor ve  taktir ediyor! Bir çok ülkede büstü var ve Avrupa Merkez Bankası daha yeni Atatürk portreli Euro bastı. Anlayacağın dünya Atatürk'ü tanıyor ve daima tanıyacak!

 

Şimdi kitabı alabilen üst tabaka kitaba sahip olabilirken, orta ve alt kısım olamayacak. Kitabı alanlar şimdi daha mı Atatürkçü? Kitabın ticaretini yapmaya başladılar bile. Ayrıca kitabını henüz okumayanlar bu yapılan ''yaygaradan'' sonra şimdi koşup bu kitabı alacaklar, çünkü artık herkes merak ediyor. Atatürk'e dair TÜM kitaplar okunsun tabii, ama burada asıl niyetin kendi kitabının reklamı, Atatürk'e layık olmak filan değil! Bağış yapsan ne yazar, o bağışları çok daha önceden de sponsor bularak yapabilirdin!

 

Ayrıca sen nasıl hükümeti eleştiriyorsan, bizimde eleştirmemizi bekliyorsan, o zaman bizimde senin yanlışını gördüğümüz zaman da seni eleştirme hakkına sahibiz! Bir gazeteci ve yazar olarak eleştiriye açık olmalısın! Seni eleştirenler senin düşmanın değil, muhalifte değil, bizzat (benim gibi) senin okurların!

 

Sana ters düşen bir eleştiri yaptığımız için mi ''Tarihin en namuslu cevabı'' diye başlık attın okurların ve seni eleştirenlere?

 

Evet, itiraf etmeliyim ki yazdığın kitabı çok beğenerek okudum. Herkesin anlayacağı dil ile yazılmış, bir çok konuya net cevap verilmiş. Yani sıkılmadan, yorulmadan okunacak bir kitap. Yiğidi öldür hakkını yeme! 

 

Ama böyle bir dönemde kitabın (dalga geçer gibi) 2500 TL'ye (özel seride olsa) satılmasını bende eleştiriyorum arkadaş! Bu eleştiriyi kabul etmeyenlerin fanatik Tayyip Erdoğan kitlesinden bir farkı yok! İnsan körü körüne, sorgulamadan HİÇ KİMSEYİ savunmamalı! 

 

Şimdi susmayalım da, seni ayakta mı alkışlayalım? O zaman bizi ''ötekileştiren'' Türkiye'nin diğer yüzde 50'sinden ne farkımız kalır? Orta da yanlış var ise, her kim olursa olsun, eleştirebilmeliyiz! Yoksa LAİK ve ÇAĞDAŞ bir Türkiye için verdiğimiz mücadele pek samimi görünmez ve ülkemizden beklediğimiz BİZ kavramı yerine SEN - BEN çatışması hüküm sürer. Kendini savunman insani bir tepki, ama belirli yerden sonra insan susmalı, aksi taktirde gülünç duruma düşmek var.

 

Bu arada Atatürk ile ilgili sizlerle onlarca sağlam kitap tavsiye edebilirim. Ama benim için gelmiş geçmiş en iyi Atatürk kitapları şunlar:

 

1. NUTUK

2. Çankaya (Falih Rıfkı Atay) 

3. Medeni Bilgiler (Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi kaleminden)

4.. Atatürk'ün yanı başında (Nuri Ulusu)

5. Atatürk'ün sırdaşı Kılıç Ali'nin Anıları

6. TEK ADAM (Şevket Süreyya Aydemir)

 

Bu kitapları yazan bizzat Atatürk'ün kendisi ya da yanı başında olmuş ve onu tanıyan insanlardır!

Bunların yanında Sinan Meydan kitapları, Lord Kinross'un ''Atatürk'' kitabı, Atatürk'ün yaverinin, berberinin, dostlarının, kız kardeşinin ve bir sürü tarihçinin yazdığı değerli kitapları da çok beğenerek okudum ve eminim henüz okuyacaklarım kitaplar arasında da daha nice güzel ve değerli kitaplar var. Bizzat değerli diyorum, çünkü benim için değeri parası ile değil, içeriği ile ölçülür. Hııı...Bu kitapların ve Atatürk'e dair bir çok kitabın TÜMÜNÜ 2500 TL altında satın alabilirsiniz!

 

Ülkemiz 2500 TL'ye kitap satacak kadar kalkınmadı. Bunu Yılmaz Özdil herkesten daha iyi biliyor! Bari sen yapmasaydın...

 

Arzu Şen

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 5
  • #1

    Gamze (Samstag, 26 Januar 2019 21:10)

    Konuyla ilgili okuduğum en iyi eleştiri yazısı! İnsanlar kör körünü itaat etmekte şampiyon olmuş...şaka gibi!

  • #2

    KUBİLAY AKYOLLU (Samstag, 26 Januar 2019 23:19)

    Ancak bu kadar güzel anlatılırdı bu konu...söylemek istediklerimi harfi harfiyen yazmışsın. ...

  • #3

    Yesim (Dienstag, 29 Januar 2019 09:48)

    Canim arkadasin gönülden seni tebrik ederim. Aynen bu sekilde sonradan bende düsünmeye basladim .
    Dün Miraya cocuk versiyonunu alayim dedim bir baktim bir kac kitap yani Atatürk ve annesi Atatürk ve Spor vs...... yani resmen ticarete dökmüs hepsini birden aldim fiyati 110 TL -Cok fazla bir cocuk kitabi icin. Aslinda almiyacaktim ama nicin aldim biliyormusun belki iki üc sene sonra kizimin akli bunlara erdigi zaman bir daha bulamam diye... kim bilir bizi daha neler bekliyorlar Yilmaz Özdil in buna ihtiyaci yoktu gözümden
    gönlümden düstü ...

  • #4

    Aytac (Mittwoch, 30 Januar 2019 01:04)

    Bu kadar yermeyelim adamı ki toplanacak gelir ile yurdun dört bir yanında ki okullara bedava dağıtılacak çocuk serisi için kullanacağını açıklamıştı. Ama şurada haklısın 1938 TL olsaydı daha anlamlı olurdu. Kimse de çıkıp eleştiremezdi.

  • #5

    Arzu Ş. (Mittwoch, 30 Januar 2019 09:29)

    @Yeşim Aynen öyle...Atatürk üzerinden bu kadar prim yapılmasına karşıyım. Artık bu şahsın iyi niyetine inanmıyorum.
    @Aytaç Ben görüşlerimi detaylıca ifade ettim. İyi niyetine inanmıyorum ve Atatürk üzerinden kitabı için bu şekilde reklam sağlanmasını onaylamıyorum. Ama herkesin görüşü farklı tabii, saygı duyuyorum.